reede, 10. juuli 2015

kuidas olla murevaba?

kiire elutempo ja ajapuudus, vähe palka ja palju rahamuresid, kohustused, visiiditasud, külm suvi ja roostetav auto - kõik see on juba klišee. kuidas elada murevabalt? kuidas unustada probleemid? kuidas olla koguaeg purjus?
murelikkus on ühisnimetajaks kolmele nähtusele - stress, frustratsioon, depressioon. kõigepealt tuleks selgitada nende sõnade täpne tähendus ÕS-i abiga. ÕS ütleb nii: stress - organismi pingeseisund kaitsereaktsioonina negatiivsete mõjurite vastu; depressioon - masendus, kurvameelsus; frustratsioon - pingeseisund, mille põhjustab eesmärgile jõudmist segav tegelik või kujuteldav takistus.
kui need nähtused järjestada umbkaudu nende kronoloogilise tekkimise järgi, siis esmalt tekib frustratsioon, mis on poole sammu kaugusel stressist. muundumine stressiks võib toimuda niipea kui frustratsioon on tekkinud. stressist omakorda  kasvab ajapikku depressioon. stressist depressioonini on olenevalt inimese valulävest 1-3 sammu (vahemärkus: mainitud pool sammu ja 1-3 sammu ei oma tegelikult mingit spetsiifilist tähendust, kui et üleminek ühest teise on teisest kolmandasse etappi on lihtsalt natuke erinevad ning raskesti mõõdetavad).
Ole eesmärgitu, sest siis pole ka tegelikke või kujuteldavaid takistusi, mis võiksid tekitada frustratsiooni. toidupangast saab tasuta süüa, kuskil on ka supiköögid ning kuskil kodutute elumajad, mis on tõenäoliselt tänu eurotoetustele viisakas seisukorras. võib eeldada, et nälga surra on puhtalt iseenda laiskus.
Kui siiski otsustad võtta riski ning sead endale eesmärgid, siis ole valmis, et aja möödudes ebaõnnestunud toimetuleku korral organism võtab sisse kaitsereaktsooni pingeseisundi vastu. see juhtub siis, kui sa ei lahenda tegelikke või kujuteldavaid takistusi võimalikult kiiresti ja efektiivselt ning lased neil ennast kontrollida. siin ongi võtmekoht, siia ongi koer maetud, siin ongi uba - keegi või miski ei saa sind kahjustada, kui sa ise seda ei luba. enamus inimesi lubab. sinu reaktsioon määrab tulemuse. sellega väldid depressioonini jõudmist.
murevaba elu loomine on näilisuses lihtsam ning reaalsus keerulisem. millegipärast nii ta juba on. õnneks on võimalik teda allutada, teda kontrollida ning seeläbi oma mõtete ja reaktsioonidega nõrgestada. sellest täiesti piisab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar