neljapäev, 15. jaanuar 2015

Mauno Koivisto "Vene idee"

Ühe Soome autoriteetse poliitiku (on olnud nii Soome president kui ka peaminister) ja ajaloohuvilise poolt kirjutatud raamat, mis püüab mõtestada Venemaad ja venelasi. Tegin ka märkmeid (laiskusest ei hakka neid korrektsemasse kirjapilti ümber formuleerima):

antiikaja pärand ei jõudnud venemaale. kristlikest tekstidest eemaldati antiikaja elemendid (munkade vahendusel, kes eitasid antiiki). see mõjutas märgatavalt venelaste mõtteviisi ja ühiskonna arengut. samas ida-roomas kulges antiikaja pärand ja ristiusk kõrvuti kuni aastani 1453.
kirikuslaavi keel ja venemaa jäid kõrvale ladinakeelse kultuuri vereringest. ehk keel eraldas venemaad lääne-euroopast, tugev side serbia ja bulgaariaga
piibel anti venemaal rahvale mõistetavas keeles välja alles 19.saj. enne seda oli ilmunud marxi „kapital“

prantsuse ja saksa keelt hinnati kõrgelt. tänapäevane vene keel kujunes välja 19.saj puškini mõjul. palju elemente prantsuse keelelt, ka saksa inglise mõjutused. 


ristiusk tõi Kiievi-Venemaale bütsantsi kõrgkultuuri, kuid lahutas antiigist lähtuvast tsivilisatsioonsit, mis eraldas venemaa nii bütsantsist kui ka lääne-euroopast. see oli põhjus miks venemaa eraldus aatelooliselt ülejäänud euroopast.
oskus arendada vestlust ja põhjendada oma seisukohti on antiikaja pärandi tähtis põhimõte, mis on kinnistunud lääne-euroopalikku mõtteviisi. see traditsioon puudus bütsantis ja ei võetud omaks ka venemaal. miks nõuka ajal ei sallitud erinevate mõtteviiside kooseksisteerimist?



mongolid 240 aastat kogusid andamit, kiievi-vene riigi lõpp saabuski tatarlasetega(mongolid riigijuhid ja tatarlased moodustasid armee), lõpliku töö tegi 14 saj. must surm.  tekkis moskva-vene.



moskva-vene laienes põhja, kus olid soome-ugri hõimud
1380 kulikovo lahing, lõplikult vabaneti tatari ikkest 100 a hiljem

 leedu pole slaavi sugu, keel kuulub indo-euroopa keelte hulka

vähemalt ivan kolmandast alates on venemaa olnud ründav, hiljem nsvl. parim kaitse on rünnak mõtteviis, pidevalt maid juurde.
feodaalse arengu peatas ivan julm ja lõpetas peeter suur. ivan hävitas vana vene aristokraatia, bojaarid (ainuvalitsusele vastandlik jõud), lääne-euroopas oli feodalism

kiievi-venes polnud sunnismaisust ja pärisorjust, see tuli alles moskva-vene ajal veidi hiljem. romanovite ajal keelati välismaalastel igasugune kauplemine v.a arhangelsk, et kaitsta kohalike kaupmehi

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar