laupäev, 13. juuni 2015

elu kestvus

   Teadlased on teada andnud, et üldiselt inimeste keskmine eluiga pikeneb. Seda näitab statistika. Paratamatult tekib siinkohal küsimus, et kunas tekib lagi, mil eluiga ei saa enam kasvada. Arstiabi kättesaadavus on küll parem kui kunagi varem, kuid probleem on juba siis, kui  on tekkinud vajadus üldse arstiabi järele. Võib-olla eluiga pikeneb ning haiget inimest suudetakse tänu tuleviku läbimurretele farmaatsiatööstuses kunstlikult elus hoida ning langema hakkab hoopis tervena elatud aeg ehk elukvaliteet?
   Ma arvan, et selle tegeliku laeni ei jõuta, kuna tulevikus hakkab eluiga hoopis langema koos elukvaliteediga. Põhjused miks ma nii järeldan, on võrdlemisi lihtsakoelised. Toit on täis kahjulikke aineid, mille pikaaegne mõju pole veel täiesti selge, sest ajalooline kogemus puudub. Mingis mõttes on tänapäeva inimene nagu katsejänes. Osalised tulemused on juba täna käes allergiate, diabeedi, massilise vähki haigestumise ja üha uute tekkivate haiguste näol. Mis on seda põhjustanud? Meenub ütlus, et diabeet kui heaoluühiskonna haigus. Miks on meil haigused, mida varem pole eksisteerinud?
   Ülekaaluliste arv on samuti kasvav trend, mis on tingitud toidust, kuid ka vähesest füüsilisest aktiivsusest. Ilma muutusteta rindel saabki olukord vaid probleemsemaks minna, sest probleemid on juba praegu olemas.Ei tasu unustada, et kapitalismis teenitakse raha nii odava toidu kui ka kallite ravimiste eest.
   Isegi kui eluiga ei lange, siis väga tõenäoliselt teeb seda elukvaliteet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar